Güncel
İslam’ın hakikatine ulaşmak çok mu zor?
Follow @dusuncemektebi2
İslam dünyası neden saldırıların ve yıkımların hedefi en az yüz yıldır? Tarihte yaşanmış meseleleri çatışmaları, günümüze taşımaktan ve sürdürmekten neden kaçınamıyoruz?
Yıldız Ramazanoğlu / karar.com
İslamın iddiası nedir, insanlara ne teklif eder sorusu hiçbir dönemde önemini kaybetmiyor. Özellikle de gençlerle konuşurken bu konularda kafaların bir hayli karışık olduğunu görmek mümkün. Adalet duygusunun zayıfladığı dünyada, insanlarda benzeriyle yaşama eğilimi güçlenirken bir dinin, müntesipleri kadar tabi olmayanlara ne vaat ettiği de önemli. Günümüz dünyasında halklarda kendini başka olanlara kapatma eğilimi giderek artıyor. Bir yandan da yaman bir mesele olarak vatansız, milliyetsiz hatta evsiz insanların sınırları zorlayışına tanık oluyoruz.
Ä°slam dünyasından Batı’ya akış analiz edilirken Batı’nın iÅŸgalci, savaşçı, emperyal, adaletten uzak tutumu gündeme gelecek elbette ama buna verilecek cevap intikam dışında bir ÅŸey olmalı. Ä°slam dünyası neden saldırıların ve yıkımların hedefi en az yüz yıldır? Tarihte yaÅŸanmış meseleleri çatışmaları, günümüze taşımaktan ve sürdürmekten neden kaçınamıyoruz? DoÄŸal halimize kalsa gündelik hayatta insanın kimliÄŸine kültürüne diline bakmaksızın eÅŸit ve adil davranma geleneÄŸimizi hangi noktada yitirebiliyoruz? Peki vahyi bilgi ve aydınlanma yeterince net deÄŸil mi ki Ä°slam dünyasında aynı ayetlerden taban tabana zıt çıkarımlarda bulunmak söz konusu olabiliyor?
Bunun gibi sayısız soru üzerine tekrar düşünülmeyi bekliyor. YaÅŸadığımız kötülüklerin, basiretsizliklerin, çatışmaların çözümü için aynaya bakmak Batı’nın egemenlikle ilgili ihtiraslarına ve komplocu tavırlarına bel baÄŸlamaktan daha verimli olacaktır.
***
Buhranlarımız kitabında Said Halim PaÅŸa Ä°slam’ın, geldiÄŸi dönemin zayıflayıp sönmeye yüz tutmuÅŸ medeniyetlerine nasıl taze bir hayat verdiÄŸini anlatır. Dinin dirilten ve yenileyen kudreti sayesinde bu milletler yeniden canlanarak daha önce hiç görmedikleri bir medeniyet seviyesine yükselmiÅŸlerdir. Ä°nsanlığa adalet eÅŸitlik ve bilgi bahÅŸedilmiÅŸti. Medine’den baÅŸlayan sonra Batı medeniyetinin de geliÅŸmesine yardım eden bir inkiÅŸaftı bu. Said Halim PaÅŸa’nın yüz sene önce dediÄŸi gibi Ä°slam’dan önceki hayatları andıran bir yaÅŸama sürüklendik zamanla. Bunun emareleri ÅŸimdi de mevcut.
Müslüman milletler mütemadiyen deÄŸiÅŸmekte olan zamanın zaruretlerini dikkate almamış, bu deÄŸiÅŸmeyle meydana çıkan yeni ihtiyaçların, ancak dinlerini daha yüksek ve verimli tarzda tefsir ve tatbik etmekle karşılanabileceÄŸini görememiÅŸlerdi. Halim PaÅŸa’ya göre Batı’yla sürekli nefretleÅŸme içinde olmak da gücümüzü zayıflattı. Kendimizi baÅŸkası üzerinden tanımlamak yerine özgünce kendi ilkelerimizin ışığını ortaya koymamız lazım.
***
Muhammed Hamidullah Ä°slam’ın baÅŸdöndürücü bir hızla yayılışında etkili olan gücün adalet, güven ve hakkaniyet olduÄŸunu söyler. UlaÅŸtığı yerlerde Ä°slam dinine mensup olmayanların da hakkının teslim edilmesi önemli. Din ve vicdan özgürlüğünün garanti altına alınması, menkul ve gayrı menkul mallarının tasarrufunu ellerinde bulundurmaları, kendi hukuklarını tatbik imkanının verilmesi, özel teÅŸebbüs hürriyetinden yararlanma hakkı kalplerini kazanmayı saÄŸlıyordu. Batı ülkelerinin haksız, adaletsiz, iÅŸgalci tutumu bize ilkelerimizi unutturmamalı. Aliya Ä°zzetbegoviç’in dediÄŸi gibi insan ölünce deÄŸil düşmanına benzeyince yenilmiÅŸ olur.
***
Günümüzün meselelerine ışık tutacak bizi temel deÄŸerlerimizle buluÅŸturacak ilmi çabalar çok kıymetli. Mesela Ä°stanbul 29 Mayıs Ãœniversitesi Kur’an AraÅŸtırmaları Merkezi’nin düzenlediÄŸi Ä°slam Kaynaklarında, GeleneÄŸinde ve Günümüzde Cihad sempozyumu, günümüzün can yakıcı çatışmalarına ışık tuttu. “Cihat” kavramının, cihat atıf ve cümlelerinin tarihte ve günümüzde nasıl anlaşıldığını masaya yatıran sempozyum, Ä°slam anlayışlarına ayna tutmayı, doÄŸru yaklaşıma ulaÅŸmayı amaçlıyordu.
Prof. Mustafa Öztürk’ün dediÄŸi gibi nasıl oluyor da hoÅŸgörü, toleranslı davranma, bağışlayıcı olma, hatta alttan alma gibi tutumları öğütleyen ayetlerin hepsi hükümsüz kılınıp, sadece tek bir ayet, o da baÄŸlamından koparılarak sürekli çatışma pratiÄŸine dayanak olabiliyor. Nihai hedefi ebedi barış olan Ä°slam’ın güncel yorumlarına ihtiyaç çok büyük.
Henüz yorum yapılmamış.